ZECI de arme letale şi neletale, descoperite de poliţişti după mai multe percheziţii

Patru arme letale, 18 neletale, muniţie şi carne vânat, dar şi animale sălbatice vii, ţinute captive în gospodării, au fost descoperite, joi, de poliţişti, în urma a 26 de percheziţii care au avut loc în Bucureşti şi în şapte judeţe, a anunţat directorul DAESP, chestorul Niculae Marinescu.

Şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Române (DAESP) a declarat, într-o conferinţă de presă, că acţiunea de joi a fost declanşată ca urmare a unor informaţii potrivit cărora mai multe arme letale şi neletale sunt deţinute în mod ilegal, multe dintre acestea fiind aduse din Bulgaria.

Chestorul Marinescu a explicat că mulţi cetăţeni români îşi achiziţionează pistoale cu gaz din Bulgaria, unde acestea se vând la liber, fără autorizaţie, după care le aduc ilegal în România, unde fie le ţin pentru protecţia personală, fie le vând.

Din cercetările efectuate până în prezent de poliţiştii români şi bulgari au rezultat indicii că în ultimele 12 luni, 116 persoane ar fi procurat şi introdus în ţară arme supuse autorizării, fabricate în Turcia şi comercializate de operatori economici din Bulgaria.

Poliţiştii au descins la adrese din judeţele Constanţa, Caraş-Severin, Gorj, Ilfov, Mehedinţi, Prahova şi Teleorman, precum şi a municipiului Bucureşti.

Din totalul armelor indisponibilizate, 13 arme neletale şi una letală au fost ridicate de la Constanţa, două letale şi una neletală de la Prahova, două arme neletale au fost ridicate de la Gorj, câte o armă neletală de la Teleorman şi Ilfov, iar o armă letală a fost ridicată de la Caraş-Severin.

Potrivit lui Marinescu, arma găsită la Caraş Severin era o puşcă realizată artizanal, după ce o fostă armă cu aer comprimat a fost adaptată să tragă cu glonţ.

De asemenea, poliţiştii au descoperit carne de vânat provenită ca urmare a braconajului cinegetic, instrumente de fabricare artizanală a muniţiei, câini din rasa ogar, flosiţi tot la braconaj, precum şi 165 de cartuşe.

În acelaşi timp, în gospodăria unei persoane din oraşul ilfovean Popeşti Leordeni au fost găsite o lebădă şi o căprioară, deţinute ilegal.

În urma acţiunii au fost deschise dosare penale pe numele a 24 de persoane.

Un număr de 124.614 de arme letale, majoritatea de vânătoare, erau înregistrate, în martie, la persoane fizice autorizate din România, 107.511 dintre acestea fiind arme letale pentru vânătoare, 3.673 – arme letale pentru apărare şi pază, iar 9.227 – destinate tirului sportiv, potrivit MAI.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.