Un bun periaj al dinților contribuie la protecția arterelor

Un studiu realizat de specialiști de la Universitatea Columbia (New York) confirmă legătura dintre sănătatea buco-dentară și cea a arterelor.

A fost vizată ateroscleroza (acumularea de depozite pe pereții interiori ai vaselor de sânge, cu obstrucția progresivă a circulației sanguine și riscul formării de cheaguri), scrie passionsante.be.

Printre consecințele dramatice ale acestui fenomen se numără infarctul și accidentul vascular cerebral (AVC).

Specialiștii americani menționați arată că boala parodontală (care afectează țesuturile de susținere a dinților) și cea cardiovasculară sunt legate între ele.

Timp de trei ani, ei au observat un grup de circa 500 de adulți care sufereau de o afecțiune parodontală (gingivită, parodontită, etc.).

La intervale regulate au fost prelevate eșantioane de placă dentară (depunere lipicioasă și albicioasă pe suprafața dinților și gingiilor care se află la originea tuturor afecțiunilor țesuturilor parodontale, constituind și principala cauza a cariilor.

Cercetătorii s-au ocupat și de evoluția aterosclerozei.

Rezultatele au arătat că îmbunătățirea sănătății buco-dentare este asociată cu o ameliorare evidentă în ceea ce privește îngustarea arterelor, chiar după ce s-au luat în considerare factori de risc printre care indicele de masă corporală (IMC), fumatul, nivelul de colesterol sau diabetul.

Specialiștii explică această asociere prin faptul că bacteriile de pe placa dentară pot contribui la dezvoltarea aterosclerozei în mai multe feluri, îndeosebi printr-un proces inflamator în cascadă.

Ei arată că grija față de igiena buco-dentară duce la păstrarea nu numai a dinților, ci acționează la distanță și asupra arterelor, încheie passionsante.be.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.