România va avea un centru de inovare în domeniul securităţii informatice în 2016

Compania americană General Dynamics va realiza, până în septembrie 2015, un studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea unui centru de inovare în domeniul securităţii cibernetice, care va permite României să prevină preluarea infrastructurilor IT critice ale statului de către potenţiali atacatori.

Studiul va fi finanţat dintr-un împrumut nerambursabil acordat de Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare din Statelor Unite ale Americii (USTDA) Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT – RO).

„Anul trecut, Guvernul României a aprobat strategia naţionala privind strategia natională. Următoarea etapă a fost proiectul de lege care a fost transmis Parlamentului după ce a fost aprobat de Guvern. Urmează nivelul operativ.

Acest centru de invovare vine şi defineşte care ar fi principalele domenii în care România trebuie să-şi pregăteasca capabilităţile pentru a nu avea o situaţie în care anumite infrastructuri critice sunt preluate de potenţiali atacatori”, a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, într-o conferinţă de presă dedicată semnării acordului de împrumut.

La eveniment a fost prezent şi directorul general al USTDA pentru Europa şi Eurasia.

Cotovelea a arătat că studiul va fi realizat de compania americană General Dynamics şi va fi finalizat până la 15 septembrie 2015.

„După finalizarea studiului, centrul de inovare ar putea deveni operational în termen de şase luni. România a fost în competitţe cu toate ţările din Uniunea Europeană pentru înfiinţarea acestui centru, care va avea o importanţă regională”, a mai spus ministrul.

Prezent la eveniment, directorul general al CERT-RO, Augustin Jianu, a afirmat că studiul de fezabilitate va stabili caracteristicile centrului de inovare, dotările şi numărul de experţi care îl vor deservi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.