Sevilla a câștigat Europa League, după 4-2 în finala cu Benfica, la loviturile de departajare

Echipa spaniolă Sevilla FC a câștigat trofeul Europa League, după ce a învins formația portugheză Benfica Lisabona, cu scorul de 4-2, la loviturile de departajare, miercuri seara, în finala disputată pe ”Juventus Stadium” din Torino.

Benfica a pierdut astfel a opta finală consecutivă în cupele europene și a doua la rând în competiție, după 1-2 cu Chelsea anul trecut. 

Spania are cele mai multe trofee în a doua competiție europeană intercluburi — 14, urmată de Anglia (11), Italia (10), Germania (6), Olanda (4), în vreme ce Portugalia are 2, la fel ca și Rusia și Suedia, în timp ce Iugoslavia, Ungaria, Turcia, Belgia și Ucraina au câte un trofeu. 

De remarcat faptul că de la transformarea competiției în Europa League, aceasta a fost o afacere iberică, doar două finaliste la cele cinci ediții (Fulham și Chelsea) nefiind din peninsulă. 

Benfica a început ceva mai bine meciul și a avut prima ocazie de gol în min. 14, când Garay a trimis din unghi spre poartă, dar Beto a respins în corner. 

Sevilla a preluat apoi controlul jocului și a avut o posesie mai bună, însă fără a-și crea ocazii mari de gol. O situație notabilă s-a consumat în min. 37, când Reyes l-a găsit bine pe Alberto Moreno, dar șutul cu efect al fundașului stânga a fost reținut de Oblak (37). 

Finalul primei reprize i-a găsit pe portughezi în atac, iar Beto i-a blocat pe rând pe Maxi Pereira și pe Rodrigo (45+1). 

În debutul părții secunde, Benfica a trecut pe lângă deschiderea scorului, dar Pareja a respins de două ori decisiv, la baloanele expediate de Lima și Rodrigo, după care Reyes l-a blocat pe același Lima (48). 

Acțiunile periculoase au alternat la cele două porți și a fost rândul andaluzilor să rateze golul: Luisao l-a jenat pe Reyes, aflat în poziție de finalizare (53), iar apoi Oblak a prins mingea expediată de același José Antonio Reyes (55). 

''Vulturii'' au cerut penalty în min. 56, când Alberto Moreno l-a faultat pe Lima în careu, dar arbitrul nu a dictat nimic. 

Beto, fostul portar al echipei CFR Cluj, a reținut șutul expediat de Gaitan (57), iar la poarta cealaltă slovenul Oblak (61) a fost la post la șutul lui Reyes. 

Echipa spaniolă a continuat să aibă o posesie superioară, dar tot Benfica a fost cea care a fost mai aproape de gol.

Lima a fost blocat in extremis în careu de Coke (72) și nu a putut să-l învingă pe Beto nici în min. 84, lusitanul respingând peste transversală.

Garay a trecut pe lângă gol în min. 85, reluând peste transversală o centrare care a depășit apărarea andaluză.

Același Garay a trimis peste transversală, după un carambol în careul echipei spaniole (90+2). 

În prelungiri, Lima l-a pus la încercare pe Beto (99), din lovitură liberă, dar portarul lusitan a respins. Aproape imediat, Sevilla a avut o contră tăioasă, prin Bacca, însă șutul columbianului a trecut puțin pe lângă poartă (101). 

Meciul a ajuns la loviturile de departajare, iar andaluzii au fost mai lucizi, portarul Beto apărând șuturile lui Cardozo și Rodrigo.

Au executat în ordine loviturile de departajare: Lima (gol) 0-1, Carlos Bacca (gol) 1-1, Oscar Cardozo (ratare — apără Beto) 1-1, Stephane Mbia (gol) 2-1, Rodrigo (ratare — apără Beto) 2-1, Coke (gol) 3-1, Luisao (gol) 3-2, Kevin Gameiro (gol) 4-2.