GREVĂ la CFR: 1.000 de poliţişti acţionează în 97 de staţii de cale ferată

Feroviarii au oprit lucrul miercuri şi timp de două ore circulaţia pe calea ferată este blocată, iar trenurile de călători staţionează, protestul având loc în urma eşuării negocierilor privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă.

O mie de poliţişti de la transporturi şi ordine publică acţionează, miercuri dimineaţă, în zona a 97 de staţii de cale ferată, unde au fost semnalate 220 de trenuri oprite, în urma protestului angajaţilor CFR, a anunţat Poliţia Română.

"Pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, începând cu ora 7.00, din dispozitia şefului Poliţiei Române, a fost suplimentat numărul de poliţişti ce acţionează în zona gărilor şi triajelor CFR", se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

Poliţiştii aflaţi în zona gărilor desfăşoară activităţi pentru prevenirea faptelor antisociale, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, a precizat sursa citată.

Feroviarii au oprit lucrul miercuri dimineaţă şi timp de două ore circulaţia pe calea ferată este blocată, protestul având loc, potrivit sindicaliştilor, în urma eşuării negocierilor privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică, a spus că membrii federaţiei au întrerupt voluntar lucrul, iar între orele 7.00 şi 9.00 nu va circula niciun tren de călători şi de marfă. Gheorghe Frăţică a precizat că în cele două ore erau în circulaţie aproximativ 400 de trenuri de călători şi 200 de marfă.

Trenurile de călători aflate în mişcare au fost oprite în prima staţie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare după 7.00 au rămas în staţii până la ora 9.00, când, treptat, va fi reluată circulaţia feroviară.

Acţiunea feroviarilor, prima din acest an, va afecta mii de călători, iar sute de trenuri aflate în mişcare între orele 7.00 şi 9.00 nu vor ajunge la timp la staţia finală, din cauza blocării circulaţiei pe calea ferată.

În cele două ore de protest, călătorii sunt nevoiţi să aştepte în gări reluarea circulaţiei feroviare sau să găsească alte mijloace de transport.

Frăţică a mai spus că acţiunea de miercuri se doreşte a fi un avertisment transmis conducerii CFR şi Ministerului Transporturilor, pentru încheierea contractelor colective de muncă.

Liderul sindical a precizat că, în ultimii şase ani, salariaţii CFR au pierdut peste 30 la sută din venituri, dar şi alte drepturi pe care anterior le aveau.

"Sperăm să ajungem la un consens, pentru a nu fi obligaţi să declanşăm un conflict de muncă", a spus Frăţică, precizând că acest lucru este luat în calcul şi că s-ar putea ajunge la măsuri mai radicale de protest.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial a mai spus că negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au eşuat, ultima întâlnire cu ministrul Transporturilor având loc marţi. El a precizat că miercuri va mai fi o întâlnire cu ministrul, la ora 17.00.

De asemenea, miercuri, de la ora 10.00, ar urma să aibă loc discuţii cu administraţia CFR.