UPDATE Conflictul din Ucraina: Miliţii proruse au capturat şase blindate ale armatei ucrainene

Combatanţi proruşi au capturat şase vehicule blindate ale armatei ucrainene, în zona Kramatorsk, în estul Ucrainei, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării, denunţând activităţi teroriste.

UPDATE 16:30 – Miliţii proruse au capturat şase blindate ale armatei ucrainene

Combatanţi proruşi au capturat şase vehicule blindate ale armatei ucrainene, în zona Kramatorsk, în estul Ucrainei, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării, denunţând activităţi teroriste.

Blindatele capturate făceau parte dintr-o coloană militară care se îndrepta spre oraşul Kramatorsk, unde marţi au izbucnit confruntări armate între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi.

Coloana a fost blocată de locuitori, iar blindatele au fost apoi capturate de combatanţi proruşi.

"Este vorba de un grup rus de sabotori terorişti", a precizat Ministerul ucrainean al Apărării.

NATO consolidează apărarea aeriană, maritimă şi terestră în ţările din Europa de Est, a anunţat miercuri Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

UPDATE 14:16 – Ministrul ucrainean al Apărării se află în vizită în estul ţării

Ministrul ucrainean al Apărării Mihailo Koval efectua miercuri o vizită în estul ţării, o regiune afectată de mai multe zile de o insurecţie armată prorusă, a anunţat vicepremierul ucrainean Vitali Iarema, relatează AFP.

"Ministrul Apărării s-a deplasat în estul (Ucrainei) şi va prezenta un raport asupra a ceea ce se întâmplă acolo", a declarat Iarema, citat de agenţia Interfax-Ukraine.

UPDATE 11:00 Trei blindate uşoare şi un camion care transportă bărbaţi înarmaţi fără însemne şi arborând drapelul rus circulau miercuri dimineaţa la Kramatorsk, în estul Ucrainei, a constatat un fotograf al AFP aflat la faţa locului.

Doi militari ucraineni au fost capturaţi de persoane necunoscute înarmate în estul Ucrainei, au anunţat miercuri autorităţile de la Kiev, relatează AFP.

Grupările armate proruse din estul Ucrainei au ordinul de a "deschide focul pentru a ucide", au declarat miercuri serviciile speciale ucrainene.

"Conversaţiile interceptate între sabotorii ruşi arată că acţiunile de sabotaj din estul Ucrainei sunt coordonate de ofiţerii de informaţii militare ruse care dau ordine cinice de a trage pentru a ucide militari ucraineni", a declarat serviciul de presă al SBU, într-un comunicat.

Guvernul de la Kiev a trimis marţi forţe armate împotriva rebelilor proruşi din estul Ucrainei, unde o serie de revolte au fost iniţiate de mai multe zile de militanţi care cer organizarea unui referendum în vederea autonomiei regiunilor rusofone, în cadrul Ucrainei, sau alipirea la Rusia.

Un grup format din circa 20 de bărbaţi înarmaţi şi cu cagule a intrat miercuri dimineaţă în primăria din Doneţk, în estul Ucrainei, a constatat un corespondent al AFP aflat la faţa locului.

Persoanele necunoscute nu împiedică angajaţii să intre şi să iasă din clădire şi afirmă că au ca unică revendicare organizarea unui referendum privind "federalizarea" Ucrainei.

Insurgenţi separatişti ocupă din 6 aprilie sediul administraţiei regionale din Doneţk, al cărui control l-au preluat în timpul manifestaţiilor, înainte de a proclama o "republică suverană a Doneţk".

Trei blindate uşoare şi un camion care transportă bărbaţi înarmaţi fără însemne şi arborând drapelul rus circulau miercuri dimineaţa la Kramatorsk, în estul Ucrainei, a constatat un fotograf al AFP aflat la faţa locului.

Coloana se îndreaptă către Slaviansk, la câţiva kilometri înspre nord, oraş emblematic pentru ultima serie de revolte proruse, controlat de duminică de insurgenţi înarmaţi. Pentru moment nu se ştie provenienţa blindatelor.

Agenţia Interfax Ucraina a afirmat că este vorba despre blindate care participă la "operaţiunea antiteroristă" lansată de Guvernul proeuropean de la Kiev împotriva separatiştilor, care au intrat în localitate şi ar fi fost blocate apoi de manifestanţi proruşi. 

Ministerul ucrainean al Apărării, contactat de AFP, a declarat că "niciun vehicul blindat al armatei nu a fost confiscat pe teritoriul ucrainean" şi a trimis pentru informaţii la Ministerul de Interne, care a refuzat să comenteze. 

Bărbaţii instalaţi în blindate văzuţi de fotograful AFP purtau uniforme similare fără însemne, dar cu bareta ordinului Sfântului Gheorghe în portocaliu şi negru, ordin onorific al forţelor armate ruse.

Ei erau echipaţi cu arme de război şi mulţi purtau cagule negre.