Sindicalişti de la căile ferate ameninţă cu proteste

Federaţia Sindicală Mişcare Comercial amemninţă cu proteste din cauză că nu reuşeşte să ajungă la o înţelegere privind semnarea contractelor colective de muncă la CFR.

Conducerea Federaţiei Sindicale Mişcare Comercial avertizează că ar putea ajunge la proteste din cauză că nu reuşeşte să ajungă la o înţelegere pentru semnarea contractelor colective de muncă la CFR.

Data pentru semnarea contractelor colective la CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură expiră săptămâna aceasta şi după două luni de discuţii contractele nu sunt semnate.

Sindicaliştii reclamă şi condiţiile tot mai precare de muncă şi susţin că acestea pun în pericol siguranţa circulaţiei pe calea ferată.

Sindicaliştii din Mişcare Comercial se opun concedierilor la CFR Marfă şi solicită că salariaţii şi membrii familiilor lor să primească din nou dreptul de călătorie cu trenul, drept pierdut acum 3 ani, spune preşedintele Federaţiei Naţionale Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică.

"Deci ceferistul după 150 de ani din moşi-strămoşi a avut acest drept de a călători, aşa cum este în toată Europa şi am dat şi exemple. La calea ferată nu se mai poate călători cu trenul, în speţă salariaţii şi  membri acestora de familie", spune Gheorghe Frăţică.

Săptămâna trecută administraţia CFR Marfă a notificat sindicatele asupra intenţiei de a concedia aproape 2300 de salariaţi.

Bugetul CFR Marfă, aprobat de Guvern, prevede pentru anul acesta o reducere a fondului de salarii cu echivalentul concedierii a aproximativ 2500 de salariaţi.

Concedierile colective se vor face în perioada iunie – septembrie 2014. Persoanele disponibilizate vor beneficia de ajutor de şomaj şi venit de completare lunar, în funcţie de vechime.