Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale, la Radio România, în plină „Şcoala altfel”

Astăzi, în prima zi a programului Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale, invitatul Alexandrei Andon la emisiunea Probleme la zi, declara:

„Eu cred că pentru programul Şcoala altfel, elevii, împreună cu cadrele didactice şi, să nu uităm, părinţii, au avut la dispoziţie suficient timp să se gândească la ceea ce urmează să se întâmple în acest program. Iar idea centrală este aceea ca elevii, copiii, să descopere lucruri pe care probabil nu reuşesc să le facă în mod curent.

Nu faci oricând o vizită la postul naţional de radio sau la Banca Naţională sau la Ministerul Apărării – ca să menţionez doar câteva dintre instituţiile care s-au pregătit în aceste zile să facă parte din acest program.

Mai este ceva ce trebuie să luăm în calcul: şcoala, în sistemul clasic, adică ceea ce se întâmplă în fiecare zi în sala de clasă, are rolul său foarte important.

Dar, dacă nu asigurăm şi deschiderea către viaţa reală, lumea reală, în care aceşti copii, atunci când termină şcoala vor intra, atunci greşim.

Trebuie să adăugăm şi o dimensiune practică, palpabilă. Vreau să vă spun că înţelegerea unor instituţii sau a unor mecanisme care funcţionează la nivelul societăţii, nu o faci întotdeauna doar învăţând istorie sau discutând în clasă.

Noi punem un accent foarte mare pe aceste activităţi şi mai mult decât atât: dacă în săptămâna Şcoala altfel copiii vin să viziteze astfel de instituţii, de multe ori, în cursul anului, invităm reprezentanţi ai diverselor instituţii să vină şi să discute cu elevii. (…)

Să nu ne mirăm dacă, peste câţiva ani, dintre elevii pe care i-am văzut vizitând azi studiourile Radio România, unul va veni să spună: Vreau să mă angajez la radio.”

Ministrul Radu Pricopie a apreciat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, seriozitatea acestui program la care s-au alăturat Radio România şi mii de instituţii din întreaga ţară:

„E mare lucru să constaţi că zeci de mii de instituţii, pentru că sunt zeci de mii de instituţii la nivel naţional, au pe agendă această activitate şi au alocat timp şi oameni pentru a face faţă acestei săptămâni speciale.”

Programul Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun! continuă în întreaga ţară până vineri, 11 aprilie.