Proteste faţă de legea care permite eutanasierea câinilor maidanezi

Sute de persoane, majoritatea însoţite de câini, au protestat, sâmbătă după-amiaza, în mai multe oraşe din ţară, faţă de eutanasierea câinilor fără stăpân, cerând autorităţilor să folosească soluţii precum sterilizarea, adopţia sau microciparea animalelor

Oamenii s-au adunat în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, cu pancarte cu mesaje împotriva eutanasierii, dar şi cu candele aprinse.

Unii dintre ei au venit şi cu animalele de companie în lesă, atât căţei de rasă, cât şi comunitari care au fost adoptaţi.

La manifestaţie au fost prezenţi membri ai unor ONG-uri din Râmnicu Vîlcea, Piteşti, Ploieşti şi Cluj – Napoca, precum şi cetăţeni străini.

Pe pancartele lor erau mesaje precum "Europe against killing of Romanian Stray Dogs" (Europa este împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân din România), "Stop crimei, vrem sterilizarea şi ciparea tuturor cîinilor cu stăpân şi pedepsirea abandonului", "Viaţa în adăpost nu este viaţă", "Adăposturile primăriei sunt lagăre de exterminare" şi "Adoptă şi tu un câine".

Oamenii au făcut un apel pentru adopţia în masă şi sterilizarea câinilor fără stăpân şi scandează "Unţi salvăm, viaţa apărăm", "Vrem soluţii, nu masacru" şi "Dacă suntem laşi, nu scăpăm de ucigaşi".

Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie 2013, stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.