Aproximativ 150 de persoane au protestat in aceasta dimineata in piata Constitutiei impotriva modificarii legii salubrizarii

Oamenii spun ca Parlamentul vrea sa schimbe legea astfel incat cetatenii sa fie obligati sa predea deseurile care se pot recicla firmelor de salubrizare.

Aproximativ 150 de persoane au protestat joi, în Piaţa Constituţiei, cerând să nu fie promulgate modificările aduse Legii 101/2006, întrucât duc la "un monopol al companiilor de salubrizare", iar ceilalţi colectori nu vor mai putea să recicleze deşeuri şi se vor pierde astfel locuri de muncă. 

Protestatarii, majoritatea reprezentanţi şi angajaţi ai firmelor de reciclare şi punctelor de colectare a deşeurilor, susţin că proiect de modificare şi completare a Legii 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităţilor este abuziv şi încalcă dreptul la liberă competiţie şi la proprietate.

Silviu Dumitru, reprezentantul Institutului Verde, a declarat că proiectul de lege fost aprobat de Parlament fără dezbatere publică şi fără a se ţine cont de opiniile firmelor de reciclare şi de colectare a deşeurilor.

Reprezentantul Institutului Verde a arătat că modificările aduse Legii 101/2006 îngrădesc drepturile celor care colectează şi reciclează deşeuri şi care au făcut deja investiţii, din bani privaţi, în această activitate.

Protestatarii au mai spus că prin aceste modificări vor fi afectaţi de la cetăţenii cu venituri modeste care culeg peturi, hârtie, cartoane, sticle pentru a le duce la centrele de colectare, unde sunt plătiţi pentru această activitate, până la centrele de colectare, care pentru a mai putea funcţionar ar trebui transformate în firme de salubrizare.

Protestatarii cer ca legea, care a trecut de Parlament şi urmează să fie promulgată de către preşedinte, să fie întoarsă la parlamentari. 

În cadrul manifestaţiei, mai multe persoane au semnat o scrisoare, care va fi adresată Camerei Deputaţilor, Preşedinţiei, Ministerului Mediului şi Consiliului Concurenţei, protestatarii arătând că această din urmă instituţie a dat deja aviz negativ legii.

În scrisoare se cere asigurarea liberei concurenţe pe piaţa reciclatorilor şi colectorilor de deşeuri.