UPDATE – Protestele din KIEV: 26 de persoane au murit, sute au fost rănite. Ianukovici decretează joi zi de DOLIU NAŢIONAL

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi în apropierea Parlamentului de la Kiev, ducând la probabil cea mai sângeroasă confruntare de la începutul protestelor din Ucraina.

UPDATE 19:00 26 de persoane, civili şi poliţişti, au fost ucise în cursul violenţelor, potrivit ultimului bilanţ oficial.

Un jurnalist a murit după ce a fost împuşcat. Serviciile ucrainene de securitate SBU au anunţat miercuri lansarea unei operaţiuni "antiteroriste" la nivel naţional.


UPDATE 17:29
Italia, preocupată de riscul unui război civil în Ucraina, după violenţe soldate cu 26 de morţi

Emma Bonino, ministrul italian de Externe, a atras atenţia asupra "riscului concret" de izbucnire a unui "război civil" în Ucraina, după violenţe soldate cu cel puţin 26 de morţi.


"Preocuparea este cu atât mai mare cu cât trebuie să avem în vedere şi să evităm riscul concret al izbucnirii unui război civil la frontierele Uniunii Europene", a spus Emma Bonino, citată de AFP.
 
"Gravitatea confruntărilor produse la Kiev pune poporul ucrainean în faţa unei situaţii dramatice", adaugă Bonino.

"Reiterăm apelul adresat autorităţilor ucrainene de a pune capăt reacţiilor violente, oarbe şi disproporţionate în faţa protestelor masive, care trebuie să se desfăşoare paşnic", a spus ministrul italian de Exter

UPDATE 16:27
Serviciile ucrainene de securitate SBU lansează o operaţiune "antiteroristă" în ţară
Serviciile ucrainene de securitate SBU au anunţat miercuri lansarea unei operaţiuni "antiteroriste" la nivel naţional, împotriva unor grupări radicale pe care le consideră responsabile de reizbucnirea violenţelor care s-au soldat cu 26 de morţi la Kiev, relatează AFP.

UPDATE 15:54 Ministerul ucrainean al Apărării consolidează măsurile de securitate la depozitele de armament

Trupe au fost mobilizate între diferite baze militare în vederea consolidării securităţii unor depozite de armament şi instalaţii militare, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, relatează agenţia Interfax-Ukraine în pagina electronică.

"Din cauza agravării situaţiei sociopolitice în ţară şi în vederea prevenirii unor furturi din depozite de armament şi unor echipamente militare, forţele armate ale Ucrainei au efectuat paşi în vederea sporirii securităţii arsenalelor, bazelor şi depozitelor militare şi altor instalaţii militare", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru agenţie.

Ministerul ucrainean al Apărării a dezminţit informaţii potrivit cărora sunt trimise trupe la Kiev pentru a participa la operaţiuni de dispersare în Piaţa Independenţei (Maidan). "Informaţia potrivit căreia sunt trimise trupe să disperseze (protestatarii din Piaţa Independenţei sau) Maidan sunt neadevărate", a subliniat acesta.

Fostul ministru ucrainean al Apărării Anatolii Hriţenko a anunţat anterior, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că actualul ministru al Apărării, Pavlo Lebedev, a ordonat ca trupe din alte regiuni să fie trimise la Kiev.

Trupele sunt deplasate între unităţi militare cu scopul consolidării securităţii depozitelor de armament şi a altor instalaţii militare, a insistat ministerul.

"Din cauza exacerbării situaţiei sociopolitice în ţară, forţele armate ucrainene întăresc securitatea arsenalelor, bazelor, depozitelor şi altor instalaţii militare cu scopul de a preveni furturi de muniţie şi bunuri militare din depozite", a declarat serviciul de presă al Ministerului Apărării pentru Interfax-Ukraine.


Potrivit unor informaţii, ministerul intenţionează să sporească măsurile de securitate la depozitele aparţinând forţelor aeriene.

UPDATE 12:15 Viktor Ianukovici decretează joi zi de doliu naţional în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a decretat joi zi de doliu naţional în Ucraina, în urma protestelor violente din ultimele 24 de ore, relatează AFP.

Drapelele vor fi coborâte în bernă pe clădirile oficiale, în timp ce concertele şi competiţiile sportive vor fi anulate, potrivit unui decret publicat miercuri pe site-ul preşedinţiei.

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a anunţat miercuri dimineaţa că 25 de persoane au fost ucise în ciocnirile violente care au avut loc la Kiev între forţele de securitate şi protestatari, relatează Russia Today, în pagina electronică.

Ministerul a confirmat, de asemenea, că jurnalistul Viaceslav Veremii, de la cotidianul local Vesti, a decedat la Kiev după ce a fost împuşcat. Redactorul-şef al cotidianului, Igor Gujva a confirmat, pe Facebook, moartea acestuia. 

Potrivit lui, Veremii şi un coleg de-al său se întorceau acasă cu taxiul, în timp ce persoane necunoscute au atacat maşina la o intersecţie.

Acestea au început să clatine vehiculul, după care i-au tras afară pe şofer şi pe pasageri, pe care i-au bătut. Doi bărbaţi sunt răniţi, iar jurnalistul a murit la spital din cauza unei plăgi împuşcate.

Potrivit comunicatului Ministerului Sănătăţii, 241 de persoane au fost spitalizate, dintre care 79 de poliţişti şi cinci jurnalişti.

Pe de altă parte, Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că nouă ofiţeri au murit în aceste violenţe, iar alţi peste 370 au primit asistenţă medicală, relatează Interfax, în pagina electronică.

Un bilanţ precedent anunţa 21 de morţi şi sute de răniţi.

Marţi a fost ziua cea mai sângeroasă a revoltei ucrainene, poliţia antirevoltă folosind tunuri, grenade asurzitoare şi alte mijloace pentru a disersa protestatarii. Unii dintre manifestanţi au ripostat cu bâte de baseball sau alte mijloace.

Situaţia s-a calmat cu greu peste noapte. Fumul dens şi flăcările ce se ridicau de la pneurile incendiate continua să se vadă în jurul Pieţei Independenţei, la mică distanţă de Parlament.

Explozii de mică intensitate s-au auzit toată noaptea, acestea fiind cauzate de petardele aruncate de manifestanţi şi, probabil, de grenadele asurzitoare lansate de poliţişti împotriva mulţimii.

Manifestanţii au ridicat baricade toată noaptea, formând lanţuri umane pentru transportarea cărămizilor, pietrelor şi lemnului în anticiparea unei alte ofensive a poliţiei.

Forţele de securitate ucrainene au înaintat, într-adevăr, în pofida baricadelor, după care s-au oprit, cel puţin pentru moment.

Preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să oprească asaltul forţelor de ordine împotriva protestatarilor proeuropeni din centrul Kievului şi a cerut ca ei să evacueze Piaţa Independenţei, a declarat opozantul Vitali Kliciko, după o întrevedere cu şeful de stat ucrainean.

"Preşedintele a spus că singura soluţie este evacuarea (Pieţei) Maidan şi că toţi trebuie să se întoarcă acasă", a declarat Kliciko pentru postul de televiziune Hromadske.