Polițiștii rutieri le recomandă șoferilor utilizarea anvelopelor de iarnă

Poliția Rutieră atenționează conducătorii auto că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

"Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfășurare a circulației rutiere, vă recomandăm să sporiți atenția pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieșirile din tronsoanele împădurite și sate, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare.

Rafalele de vânt laterale modifică ținuta de drum a mașinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic.

Astfel, chiar dacă vă aflați în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare", se arată într-un comunicat de presă al Poliției.

Polițiștii le mai recomandă șoferilor să evite acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, să folosească frâna de motor atunci când se rulează pe un carosabil alunecos, să folosească lumini de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă, să curețe farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului.

Totodată, polițiștii recomandă respectarea indicațiile agenților de circulație și a lucrătorilor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale în cazul interzicerii temporare a circulației pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenției echipajelor de deszăpezire și a autosalvărilor.

"Poliția Română a luat măsuri pentru ca traficul rutier să se desfășoare în siguranță. Polițiști de la rutieră și de la ordine publică acționează pentru fluidizarea traficului și prevenirea evenimentelor rutiere, în contextul avertizărilor meteorologice de cod portocaliu de ninsori și viscol", se mai scrie în comunicat.

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de ninsori viscolite și răcire accentuată pentru intervalul 24 ianuarie, ora 18,00 — 26 ianuarie, ora 18,00 care vizează 27 de județe.

Conform avertizării, în prima parte a intervalului, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăși local 30 — 40 de cm, iar vântul va sufla cu peste 70 de km/h, viscolind și troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în județele Giurgiu, Călarași, Ialomița, Buzău, Brăila și Ilfov, precum și în București, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 de km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.