Doar 250 de lei adulți mai există în Africa occidentală

Supraviețuirea speciei este serios amenințată, a declarat pentru AFP un membru al ONG-ului ‘Panthera’, care se ocupă de numărarea lor.

La cei 250 de lei apți să se reproducă se adaugă 150 de pui de lei și lei tineri, spune Philipp Henschel, coordonator la 'Panthera' al unui program de recensământ al leilor, care a durat șase ani.

Lei se găsesc numai în cinci țări din Africa occidentală: circa 90% din cele aproximativ 400 de animale au fost înregistrate la granița dintre Benin, Burkina Faso și Niger. Lei au mai fost observați și în Senegal și Nigeria.

Circa 1% din cei 35.000 de lei din Africa se află în vestul continentului.

'Dacă dispar cei din Africa de Vest, pierdem secvențe genetice. Leii din Africa de Est sau australă sunt foarte apropiați din punct de vedere genetic, însă cei din Africa centrală și occidentală sunt foarte diferiți', afirmă Philipp Henschel.

Scăderea populației de lei se datorează concurenței pe care le-o fac oamenii pentru teritoriu.

Zone întregi în care felinele vânau au fost transformate în terenuri pentru culturi agricole, vânatul cu care se hrăneau leii este ucis de oameni, iar leii sunt alungați de fermierii care vor să își apere turmele.

Leii mai sunt uciși — într-o măsură mică — pentru oasele folosite la medicamentele asiatice, în locul oaselor de tigru, care au ajuns extrem de rare, adaugă Henschel.

'Principala amenințare în aceste regiuni este că ele nu au nicio valoare economică. Africa occidentală se numără printre cele mai sărace zone din lume.

Politicienii nu văd cum ar scoate profit din fauna lor sălbatică', spune cercetătorul german, care consideră că Occidentul ar trebui 'să adune fonduri' pentru 'salvarea faunei' din regiune.

'În Africa de Est sau în cea australă, valoarea lor este foarte mare pentru că aduc importante venituri din turism. Însă în Vest, valorează mai mult morți, pentru vracii locali', notează el.